Wie zijn wij?


Wij zijn Community Plasticvrije Wadden: een grote groep partijen en individuen die zich met hart en ziel inzet voor de Wadden. Ons doel? In 2025 een Waddengebied zonder plastic.

Plastic de wereld uit

De plastic vervuiling neemt namelijk steeds meer toe en het Waddengebied lijdt daar zichtbaar onder. We willen het plastic de wereld uit helpen door:

  1. het terugdringen van wegwerpplastic;
  2. het lokaal hergebruiken van plastic;
  3. het opruimen en afvangen van plastic.

Laat je inspireren door al onze initiatieven

“In je eentje lukt het lang niet altijd. Met elkaar is de oplossing er vaak sneller en met meer impact.”

Willemien Veele - Vereniging Circulair Friesland - lid van de versnellingsgroep Plasticvrije Wadden

Wat doet de versnellingsgroep?

Binnen de community is er een 'versnellingsgroep' die bestaat uit meer dan twintig partijen. De versnellingsgroep is een breed samengestelde groep van bestuurders en uitvoerders van diverse organisaties: van terreinbeheerders tot juttersverenigingen, van overheden tot maatschappelijke organisaties die het Waddengebied beschermen. De versnellingsgroep:

  • helpt initiatieven versnellen die de Wadden schoon krijgen.
  • werkt aan een betere samenwerking tussen actieve partijen.
  • zet huidige activiteiten in het zonnetje.
  • faciliteert kennisdeling: kansrijke en effectieve aanpakken schalen we gebiedsbreed op.
  • agendeert plasticvrije Wadden bij potentieel nieuwe partijen.

“Het streven naar Plasticvrij, klinkt alsof we allemaal dingen niet meer, of minder moeten gaan doen. Waar het in werkelijkheid mooiere, lekkerdere, gezondere en toevallig ook nog duurzamere oplossingen voor ons festival én de bezoekers heeft opgeleverd.”

Tijl Couzij - Circulaire transitie versneller - Into The Great Wide Open - Lab Vlieland - lid van de versnellingsgroep Plasticvrije Wadden.

Waarom deze community?

De Waddenzee is uniek. Het staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het landschap verandert er continu, doordat eb en vloed elkaar afwisselen. Meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten voelen zich er thuis. Én de Wadden zijn een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. Het beschermen waard dus.

“Ik doe mee aan de community omdat ik iets wil doen tegen klimaatverandering. Plasticvrij leven is een makkelijke, maar heel goede stap hierin. Het is eigenlijk een kwestie van bakjes en zakjes. Gewoon meenemen naar de supermarkt, bakker, slager of waar je ook naar toe gaat. Dat scheelt al heel veel plastic, elke week opnieuw.”

Anja Haga - Staatsbosbeheer Fryslân - lid van de versnellingsgroep Plasticvrije Wadden

Hoe is deze community ontstaan?

Het begon allemaal met een brandbrief van Nienke Dijkstra. Hierin schreef ze over de verontrustende hoeveelheid plastics in de Waddenzee. Waddenbeheerders kwamen in actie en werkten in 2016 en 2017 aan het Actieplan Plasticvrije Waddenzee. Dit deden zij onder begeleiding van het Programma ‘Naar een Rijke Waddenzee’ (PRW).

Het plasticprobleem stond inmiddels dus hoog op de bestuurlijke agenda! Het Actieplan eindigde eind 2018, maar de beheerders wilden de ontstane samenwerking graag voortzetten in een community Plasticvrije Wadden; een netwerk voor burgers, bedrijven en beheerders. En die kwam er mede dankzij Rijkswaterstaat die als Waddenbeheerder de community faciliteert.