Het Groot Microplastic Burgeronderzoek


Maak je je wel eens zorgen over al dat microplastic dat langzaamaan in de voedselketen beland? In zes stappen kun je met het ‘Grote Microplastic Burgeronderzoek’ een bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoek naar microplastic. Dit mag je doen wanneer je wilt en zo vaak je wilt!

Het Grote Microplastic Burgeronderzoek (Big Microplastic Survey) is een Brits initiatief van Just One Ocean en de Universiteit van Portsmouth. Het is een burgerwetenschappelijk project dat in juli 2018 is gestart. Het heeft als doel zoveel mogelijk data te verzamelen over microplastic.

Wie kan er mee doen?

Iedereen kan en mag er aan meedoen. Inmiddels hebben dat ook al veel individuen en organisaties over de hele wereld gedaan.

Hoe werkt het?

Meedoen aan het project is relatief simpel. Je hoeft alleen maar zes stappen te volgen, die heel nauwkeurig op de website van het onderzoek uitgelegd staan.

  1. Download het stappenplan
  2. Registreer jezelf op de website
  3. Plan je onderzoek in
  4. Doe je onderzoek
  5. Analyseer je samples
  6. Stuur je verzamelde data door

Ja, ik wil meedoen!

Wat gebeurt er met de data?

De data komen in een openbare database en zijn direct terug te vinden op de website. Just One Ocean en de Universiteit van Portsmouth kunnen uit deze data bijvoorbeeld bepalen wat voor soort plastic er rondzwerft en hoe schadelijk die zijn.

Hoe meer data er zijn, hoe meer conclusies er uit de data getrokken kunnen worden. In de toekomst kan misschien zelfs duidelijk worden hoe microplastic migreert. De database zorgt er ook voor dat het onderwerp goed op de politieke agenda blijft staan.

Meedoen is dus simpel en waardevol!