Plastic afvangen met Fishing for Litter


Olietonnen, jerrycans, boeien. Belandt dit zwerfvuil regelmatig in je netten? Help dan mee en vraag een bigbag aan! In deze bigbag sla je het afval op die je tijdens je vaart opvist. Eenmaal aan de kade laat je de bigbag achter, waarna het wordt opgehaald, verwerkt en gemonitord door afvalinzamelaars.

Het is onvoorstelbaar maar de bodem van de zee ligt vol met troep. KIMO startte daarom met het ‘Fishing for Litter’-project, met als doel van de Waddenzee een schonere plek te maken.

Hoe werkt het?

In het ‘Fishing for Litter’-project nemen deelnemende vissers het zwerfvuil dat in hun netten belandt mee naar het land, waar het wordt ingenomen, afgevoerd, gemonitord en verwerkt. Vissers doen belangeloos mee. Voor de opslag van dit afval nemen de vissers big-bags mee aan boord. Bij terugkomst in de haven, plaatsen ze deze zak op de kade. Afvalinzamelaar halen de zak vervolgens op.

Waarom meedoen?

De Waddenzee wordt zo een schonere plek én je voorkomt dat jij en je collega-vissers steeds hetzelfde vuil opvissen. Dit bespaart tijd en geld. Bovendien hoef je er geen extra moeite voor te doen, want je vist het vuil toch al op!

Waar kan ik de bigbags afleveren?

Alle visserijhavens in Nederland doen mee aan het Fishing for Litter project. Je kunt het opgeviste afval uit zee dus in elke haven afgeven.

Meer info op de KIMO website