Jut Terschelling


Doe mee met Jut Terschelling

Een nieuwe aanpak van afval opruimen: jaarrond, op de plekken waar dat het hardst nodig is, rekening houdend met kwetsbare natuurgebieden en (broed)periodes. Dat is Jut, een initiatief van de Waddenvereniging. Het project start met een pilot op Terschelling. In de toekomst is het de bedoeling om Jut op álle eilanden en langs de hele waddenkust uit te rollen. Doe mee! Maak kennis met de wildernisnatuur van Terschelling, beleef de Wadden met al je zintuigen én laat het prachtige eiland nog mooier achter.

Samen zorgen we voor een schone kust.

Ik doe mee

Waarom Jut?

Aanleiding voor het project Jut is de containerramp met de MSC Zoe waarbij 342 zeecontainers overboord sloegen. Het waddengebied veranderde in één klap in een afvalberg. Tot op de dag van vandaag kun je nog overal langs de kust MSC Zoe afval vinden. En er was al heel veel afval in de zee. Met Jut wordt, startend op Terschelling, de inzet van iedereen gebruikt om écht een verschil te maken en structureel te werken aan een schone Waddenkust. Op Terschelling wordt voortgebouwd op een jarenlange ervaring met het opruimen van afval én is er veel animo bij vrijwilligersorganisaties, natuurorganisaties en toeristische ondernemers om dit groeiende probleem in het waddengebied aan te pakken. Alle activiteiten zijn aanpast op de locaties waar op dat moment het meeste afval ligt. Ook houden we rekening met kwetsbare locaties en periodes in de natuur.

Meer weten over dit bijzondere initiatief

Op Jut Safari

Eén van de activiteiten van Jut is een heuse Jut Safari van Eco Safari Terschelling in samenwerking met de Waddenvereniging. Je rijdt in een fluisterstil elektrisch terreinvoertuig over onverharde paden. In de vroege ochtend of tegen avondschemer zijn er weinig mensen en beleef je de natuur op haar hoogtepunt. Via de duinen en de bossen ga je naar een afgelegen strand om afval te jutten. De route van de Jut Safari wordt per keer afgestemd op de locatie waar op dat moment het meeste afval ligt. Bij weinig afval gaan we met een zeef op zoek naar de allerkleinste stukjes plastic die overal op en in het zand verstopt zitten. Natuurgidsen begeleiden deze avontuurlijke reis.

Herbruikbare Juttas

Mensen met juttas op het strandSpeciaal voor Jut werd er een onverwoestbare plunjezak ontwikkeld van 100% gerecyclede materialen uit Nederland. Restafval krijgt zo een tweede leven. Tijdens het jutten draag je de tas schuin voor je buik. In één beweging raap je afval op en gooi je het in de tas. Wil je comfortabel lopen, dan gooi je de juttas over je schouder heen. Na het jutten gooi het afval via de grote opening gemakkelijk in een container. Keer de tas binnenstebuiten om het overgebleven zand eruit te schudden en je bent weer klaar voor een volgende juttocht.

De opbrengst van de verkoop van de juttas gaat rechtstreeks naar het project Jut. Zo draag je niet alleen door op te ruimen, maar ook met je aankoop bij aan een schone waddenkust!

Bestel de juttas!