Campagne: Wad the F*ck


Met hun liefde voor het Waddengebied, hebben fotografe Mijke Bos (43) en milieukundige en journaliste Esther Leystra (27) uit Dokkum hun krachten gebundeld. Het resultaat? Een prikkelende fotocampagne gericht op bewustwording onder jongeren.

Met de campagne Wad the F*ck roepen wij je op om stil te staan bij je eigen consumptiegedrag. We willen met de beelden laten zien dat het allemaal veel milieuvriendelijker moet. En je kunt meehelpen door letterlijk je handen uit de mouwen te steken. Concreet betekent dit: koop minder, koop tweedehands, en koop lokaal tegen een eerlijke prijs #buylessbuygood. En last but least, ruim gewoon lekker je eigen rommel op na een heerlijke stranddag of chilldag in het park. ‘Want echt, zo moeilijk is het allemaal niet’, aldus de initiatiefnemers.

Help jij mee?

Doe jij mee voor een schone Waddenzee? Op de Waddeneilanden zijn veel toffe initiatieven waaraan je kunt deelnemen. Om het wat makkelijker voor je te maken, hebben wij er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  • Op Terschelling is er de https://www.dejutfabriek-terschelling.nl. Een hele actieve club die plastic niet ziet als afval, maar als grondstof. Je doorloopt daar de hele cyclus: van jutten tot verwerken om er uiteindelijk weer iets nieuws van te produceren.
  • Houd ook www.ikjut.nl in de gaten. Een leuk initiatief van de Waddenvereniging dat is gestart op Terschelling. In de toekomst willen ze ‘ikjut’ op álle eilanden en langs de hele waddenkust uitrollen.
  • Op Texel vind je https://www.texelplasticvrij.nl. Deze organisatie is goed opweg om Texel plasticvrij te maken en organiseert ook coole plastic masterclasses.
  • Op het vaste land, bij de stranden van Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal, is er https://www.juttersgeluk.nl/. Ze verkopen ook mooie circulaire producten.

Natuurlijk kun je ook gewoon zelf lekker aan de slag. Als je ergens naartoe gaat, neem dan altijd een extra tas mee en ruim rondslingerend afval op.

Natuurlijk kun je ook gewoon zelf lekker aan de slag.
Als je ergens naartoe gaat, neem dan altijd een extra tas mee en ruim rondslingerend afval op.

Koop minder, tweedehands en duurzaam!

Al het afval dat we vinden is door mensenhanden gemaakt. Daarom vragen we je ook terug te gaan naar de bron. Sta eens stil bij waarom je dit wilt kopen. Heb je het echt nodig? Hoe vaak ga ik het gebruiken? Is er een alternatief? Is het duurzaam gemaakt?

Tips nodig? Check de volgende website voor inspiratie:

Wil je meer lezen over deze campagne? Of wil je de beelden kosteloos gebruiken in de context die wij beschrijven? Check dan www.wadthefck.nl of neem contact op met Mijke Bos (info@mijkebos.com | 06-28337854) en Esther Leystra (estherleystra11@gmail.com)

Esther Leystra

Esther Leystra (27) studeerde Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt ze als journalist voor RTVNOF en Omrop Fryslân. Daarnaast doet ze diverse neven-activiteiten op het gebied van duurzaamheid voor o.a. Plastic Soup Surfer, Tolhuijs Amsterdam en de Future For Nature Academy.

Mijke Bos

Mijke Bos (43) deed de Fotoacademie in Groningen van 2007-2009. Daarvoor werkte en woonde zij in de Randstad en 3 jaar in Midden-Amerika, waar ze de stichting Libre Expresion heeft opgezet voor jongeren. Uiteindelijk is ze weer in Friesland neergestreken. Ze werkt als commercieel fotograaf, en maakt ook ‘vrij’ werk. Wad the F*ck is haar 3e autonome project. In 2009 lanceerde ze het project “Wad Naakt”. Een openluchtfototentoonstelling op de 20km lange dijk tussen Moddergat en Lauwersoog over de kwetsbaarheid van mens en natuur. “Moi”, in samenwerking met het Zuiderzeemuseum, was haar 2e project over haar zoektocht naar de Nederlandse identiteit.