Oud linnen gezocht in strijd tegen plastic soep


Oud linnen gezocht in strijd tegen plastic soep

Wad van Waarde: initiatief voor duurzame alternatieven voor plastic in het Waddengebied

Onze eigen Waddenzee heeft last van plasticsoep, grotendeels veroorzaakt door ons plastic afval. Wad van Waarde pakt het probleem aan bij de bron. Door alternatieven te ontwikkelen voor plasticproducten die in zee belanden. Zoals plastic tasjes of microplastics van onze polyester kleding die via de wasmachine in zee komen. Deze kunnen worden vervangen door producten van linnen, een duurzame stof gemaakt van vlas. Met lokale teelt van vlas, kunnen zulke zakken én tal van andere producten in de toekomst van ons eigen linnen gemaakt worden. Om het proces te versnellen wordt er gebruikt linnen gezocht. En jij kunt meehelpen.

Linnen, de meest duurzame stof ter wereld

Van de goede stukken ingezameld linnen naait samenwerkingspartner en social enterprise Vanhulley nieuwe linnen zakken. Een linnen zak is veel steviger dan een dun plastic zakje en veel duurzamer dan een katoenen zak. Bovendien kun je linnen zakken oneindig vaak wassen en hergebruiken. Gebruik ze bijvoorbeeld als groente- en fruitzak om verpakkingsvrij te winkelen. Of als shopper of 1001-dingenzakje voor onderweg. Zonder giftige stoffen, zonder microplastics en zonder plastic afval. Voor de productie van linnen zijn veel minder water en pesticiden nodig dan voor katoen. De stof is sterk, hypoallergeen, antibacterieel en goed wasbaar. Linnen heeft bovendien een hoge slijtvastheid en gaat langer mee dan katoen.

Op weg naar lokale productie van vlas

Vroeger werd vlas langs de hele Waddenkust verbouwd. Toen de markt voor katoen uit verre oorden op gang kwam, werden het vlas en linnen te duur. Langzaam maar zeker verdween de hele keten uit Nederland en zelfs grotendeels uit West-Europa. De teelt van vlas is intensief, maar het is zeer goed voor het verbeteren van de grond. Vlas is een ideale groenbemester voor boeren om eens in de zes of zeven jaar op het land te hebben. Er is nauwelijks kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen voor nodig én insecten worden er blij van. Dit draagt bij aan de biodiversiteit. Dit voorjaar is in samenwerking met Van de Bilt Zaden en Vlas BV en It Erfskip 5,75 hectare vlas ingezaaid bij enkele Friese boeren van het Agrarisch Collectief Waadrâne. In de toekomst kunnen mooie producten worden gemaakt van lokaal geteeld en gesponnen vlas: zo krijg het Wad nog meer waarde.

Inzamelingsactie linnen: oproep

Heb jij nog oud huis-tuin-en-keuken-linnen liggen? Of linnen kleding die beschadigd is of die je niet meer draagt, of misschien niet meer past? Lever het in bij een van de aangesloten kringloopwinkels in Groningen en Fryslân. Jouw oude linnen worden gebruikt voor het maken van nieuwe, waardevolle producten. Kijk op www.wadvanwaarde.nl voor alle adressen.

Over Wad van Waarde

Wad van Waarde wil de overgang naar een circulair systeem versnellen. Het project laat zien hoe economie, natuur en toerisme hand in hand kunnen gaan en hoe een systeem zonder niet-afbreekbare wegwerpproducten van plastic eruit kan zien. De alternatieve producten zijn gemaakt van lokale gewassen en natuurlijke (biobased) kunststoffen door regionale ondernemers. Hiermee worden mooie producten gemaakt die iedereen kan gebruiken, zonder onze planeet of je eigen gezondheid te schaden. Lokaal bedacht, lokaal gemaakt, lokaal gebruikt en bovendien gemaakt van lokale grondstoffen.