Pilot biopluis
In de zee en op het strand vind je veel vispluis: oranje en blauwe plasticdraden. Soms is het een enkele draad dan weer hele kluwen. Ze zijn afkomstig van de visnetten van de bodemvisserij. De plastic draden hangen in trossen onder visnetten zodat ze de netten beschermen tegen slijtage over de zeebodem. Voor deze plasticdraden, het zogenaamde vispluis wordt naar een plasticvrij alternatief gezocht binnen het project VisPluisVrij.
Door schuring over de bodem van de zee slijten niet de netten maar komt het vispluis in kleine microstukjes of als hele draden in zee terecht. Het vispluis vervuilt stranden en dieren raken erin verstrikt. Hoog tijd dus voor een duurzamer alternatief.
Wat houdt de pilot biopluis in?
In 2013 zijn VisNed, Stichting De Noordzee, Rijkswaterstaat, Wing en Wageningen Economic Research het project VisPluisVrij gestart. Een van de speerpunten binnen VisPluisVrij is het ontwikkelen van alternatieve materialen die slijtvast en afbreekbaar zijn in zeewater. Uit verschillende tests blijkt dat er niet één materiaal is dat al het pluis kan vervangen: wat bij de ene type visserij of zeebodem werkt, hoeft namelijk niet te werken bij een ander type.
Het biopluis van Senbis is gemaakt van polymeren die allen in zeewater afbreekbaar zijn. Dit laatste maakt het materiaal uniek, want de meeste bioplastics zijn alleen op land of onder gecontroleerde omstandigheden biologisch afbreekbaar. Het biopluis lijkt een veelbelovend en betaalbaar alternatief voor zandige en stenige gronden. Verschillende kotters gaan het biopluis testen. De resultaten volgen in 2020.
Meer weten over het project VisPluisVrij en de pilot? Lees het hier.
Drie extra kotters zijn uitgerust met biopluis met financiering vanuit de Community Plasticvrije Wadden.