Jut Terschelling
Doe mee met Jut Terschelling
Een nieuwe aanpak van afval opruimen: jaarrond, op de plekken waar dat het hardst nodig is, rekening houdend met kwetsbare natuurgebieden en (broed)periodes. Dat is Jut, een initiatief van de Waddenvereniging. Het project start met een pilot op Terschelling. In de toekomst is het de bedoeling om Jut op álle eilanden en langs de hele waddenkust uit te rollen. Doe mee! Maak kennis met de wildernisnatuur van Terschelling, beleef de Wadden met al je zintuigen én laat het prachtige eiland nog mooier achter.
Samen zorgen we voor een schone kust.
Waarom Jut?
Aanleiding voor het project Jut is de containerramp met de MSC Zoe waarbij 342 zeecontainers overboord sloegen. Het waddengebied veranderde in één klap in een afvalberg. Tot op de dag van vandaag kun je nog overal langs de kust MSC Zoe afval vinden. En er was al heel veel afval in de zee. Met Jut wordt, startend op Terschelling, de inzet van iedereen gebruikt om écht een verschil te maken en structureel te werken aan een schone Waddenkust. Op Terschelling wordt voortgebouwd op een jarenlange ervaring met het opruimen van afval én is er veel animo bij vrijwilligersorganisaties, natuurorganisaties en toeristische ondernemers om dit groeiende probleem in het waddengebied aan te pakken. Alle activiteiten zijn aanpast op de locaties waar op dat moment het meeste afval ligt. Ook houden we rekening met kwetsbare locaties en periodes in de natuur.
Op Jut Safari
Eén van de activiteiten van Jut is een heuse Jut Safari van Eco Safari Terschelling in samenwerking met de Waddenvereniging. Je rijdt in een fluisterstil elektrisch terreinvoertuig over onverharde paden. In de vroege ochtend of tegen avondschemer zijn er weinig mensen en beleef je de natuur op haar hoogtepunt. Via de duinen en de bossen ga je naar een afgelegen strand om afval te jutten. De route van de Jut Safari wordt per keer afgestemd op de locatie waar op dat moment het meeste afval ligt. Bij weinig afval gaan we met een zeef op zoek naar de allerkleinste stukjes plastic die overal op en in het zand verstopt zitten. Natuurgidsen begeleiden deze avontuurlijke reis.