Blog: Plasticvrij leven


Binnen tien minuten en een kopje koffie was het besluit genomen: "wij gaan plasticvrij leven". Dezelfde middag nog stond ik bij de slager met mijn meegebrachte bakjes. Gelukkig reageerde hij enthousiast en de andere klanten in de winkel ook.

Plasticvrije bekerInmiddels zijn we een hele tijd verder. Plasticvrij hoort nu bij ons leven. In mijn tas zitten standaard een koffiebeker en gevulde broodtrommel. Zodat ik geen voorverpakt eten en drinken hoef te kopen als ik onderweg ben. Linnen zakjes passen er ook altijd nog wel bij. Handig voor als ik langs een winkel kom waar ik plasticvrij groente, brood, zeep of iets anders kan kopen dat niet in plastic zit.

Binnen tien minuten en een kopje koffie was het besluit genomen: "Wij gaan plasticvrij leven".

Anja Haga - Waddenliefhebber

Ik denk dat ik in een jaar tijd zeker vierhonderd plastic zakjes en verpakkingen minder gebruik dan voorheen. Elke week hebben we nu één pedaalemmerzakje met afval. In plaats van een vuilniszak die zeker twee keer zo groot was. Daar ben ik best wel trots op. Uiteindelijk wil ik toe naar zero waste. Immers, plastic is gemaakt van olie, bij verbranding van plastic komt CO2 vrij en plastic in de natuur zorg ervoor dat dieren erin kunnen stikken. Dat geldt ook voor biologisch plastic.

Ik zie gelukkig dat steeds meer mensen genoeg hebben van plastic en kiezen voor alternatieven. Dat wordt ook steeds makkelijker. Zo verkopen veel bakkers en supermarkten brood in linnen zakken. Plasticvrij verpakt brood scheelt al snel kilo's plastic per jaar per gezin. Hopelijk gaan steeds meer mensen die uitdaging aan.