Spring naar hoofd-inhoud

De liefde voor het Wad


Op 1 januari rond 23 uur, ten noorden van Ameland: 297 containers overboord.  Zo kopten de nieuwskoppen. Het bleek uiteindelijk om maar liefst 342 containers te gaan die Mediterranean Shipping Company(MSC) Zoë in de Waddenzee verloor.

In zee dreven autoonderdelen, en de stranden lagen vol met my little pony’s, autootjes en ander speelgoed en meubelstukken. Veel van deze spullen en een aantal containers zijn aangespoeld op de Friese Waddeneilanden en aan de Waddenkust in Fryslân en Groningen.

Enkele containers bevatte granulaat, kleine plastic korreltjes voor nieuwe producten. Deze kleine partikels blijven in het ecosysteem en kunnen bijvoorbeeld door verschillende organismen gegeten worden. MSC Zoë maakte in één klap duidelijk hoe kwetsbaar het Waddengebied is.

De liefde voor het Wad bleek groot om al het afval te helpen opruimen. Vele bewoners, vrijwilligersgroep, maar ook ‘vastelanders’ meldden zich om het aangespoelde afval van de stranden te helpen afvoeren. En nog steeds spoelt er afval aan…


Help mee de Wadden plasticvrij te krijgen. Bekijk hier het activiteitenoverzicht!