Spring naar hoofd-inhoud

Studenten werken aan bewustwording tijdens de overtocht

De afgelopen jaren is het plasticprobleem op land en zee enorm toegenomen. Ook op het eiland Vlieland. Studenten van de master ‘Design Driven Innovation’ van NHL Stenden hebben van september 2019 tot en met januari 2020 creatieve oplossingen bedacht om dit probleem het hoofd te bieden.

Sijn, Brickle, Jonas en Renske bogen zich over het vraagstuk: ‘Hoe kunnen wij door middel van bewustwording en educatie de grootste bijdrage leveren aan een plasticvrij Vlieland?’. Hiervoor bedachten ze een serious game voor toeristen om op de overtocht met de boot spelenderwijs aandacht te vragen voor het plasticprobleem. Met een spelletjesapp kunnen de vakantiegangers op een luchtige manier gewezen worden op het plastic probleem. In de app moet je bijvoorbeeld vis vangen voor Robbie de Zeehond. Makkelijk is dat niet door al het drijvend plastic.

 

Wij bogen ons over het vraagstuk: 'Hoe kunnen wij door middel van bewustwording en educatie de grootste bijdrage leveren aan een plasticvrij Vlieland?'

Sijn, Brickle, Jonas en Renske - studenten van de master Design Driven Innovation

Potentie
Rederij Doeksen en nog een aantal proefpersonen hebben het concept van de app getest. De serious game werd positief ontvangen en heeft potentie om uit te groeien tot iets wat echt impact heeft. De app moet dan wel in ontwikkeling blijven en breder inzetbaar worden. Door ook te verwijzen wat de toeristen op het eiland kunnen doen om plastic tegen te gaan. Of te helpen opruimen. Dan kan ieder een bijdrage leveren aan een schoner Wad. De masterstudenten hebben dit allemaal vastgelegd in een adviesrapport.

De ideeën voor een plasticvrij Vlieland en de samenwerking met de studenten van NHL Stenden is tot stand gekomen binnen de Community Plasticvrije Wadden.